Gyakori kérdések

Mi az a zazen?

A zazen csendes ülőmeditáció. Féllótusz- vagy lótuszülésben helyet foglalunk a párnán, – esetleg lovaglóülésben, – és egyenes gerinccel, ölünkben összetett kézzel, nyitott szemmel ülünk. Törekedve a tökéletes testtartásra megfigyeljük a légzés és a tudat mozgásait. Átéljük létezésünk teljességét itt és most.

Teljes csendben gyakoroltok?

Igen. Gyakorlás közben nem hallgatunk zenét és nem beszélgetünk. Teljes csendben mozdulatlanul ülünk a légzésünket figyelve.

Mi történik egy “összejövetelen”?

Megérkezés után átöltözünk (olyan laza viseletbe, amelyben kényelmesen tudunk hosszabb időn keresztül behajlított lábbal ülni) Rendszerint 25 percig ülünk zazenben, melyet 5 perc sétálómeditáció (kinhin) követ. Egyszerre általában 1-2 órán keresztül gyakorlunk ily módon. Az utolsó 25 perces zazen után – séta helyett – leborulást végzünk háromszor, ezzel zárjuk a gyakorlást. Átöltözünk, az esti zazen után rendszerint teázás, rövid beszélgetés.

Mely napokon gyakoroltok, mikor és hol?

Minden nap van gyakorlás a kora reggeli, és az esti órákban. A gyakorlás helye, ideje itt.

Mennyibe kerül a részvétel?

Közösségünkben a gyakorlás ingyenes, adományokat elfogadunk.

Milyen testi előfeltétele van a gyakorlásnak?

Széken, illetve sámlin is lehet ülni, mi általában egy kb. 15 cm vastag párnán ülünk, célszerű boka-, térd- és csípőízületet lazító nyújtógyakorlatokat ill. ülő alapászanákat (gyémánt-, lótusz-, féllótusz-, könnyűülés stb.) végezni előgyakorlatként. Javasolt a mértékletesség, a vegetárius étrend, továbbá a tartózkodás az élvezeti mérgektől (alkohol, nikotin, narkotikumok és tudatmódosító gyógyszerek stb.).

Milyen tudati előfeltétele van a gyakorlásnak?

Őszinte szándék a zazen-gyakorlásra.

Nők is gyakorolhatnak?

Nők és férfiak egyaránt gyakorolhatnak zazent.

Milyen életkorúak gyakorolhatják a zazent?

Nincs meghatározott életkor. Kortól függetlenül szívesen látunk mindenkit, aki felnőtt emberi lényként felelősséget tud és akar vállalni önmagáért.

Én keresztény (v. más egyéb) vallású vagyok. Gyakorolhatok-e veletek?

Igen, bármilyen vallású embert szívesen látunk. Ám akiben ez a kérdés komolyan felmerül, tehát önmagát egy adott vallás gyakorlójaként határozza meg, talán jobban tenné, ha saját vallásának praxisában szerezne mélyebb tapasztalatokat, ahelyett, hogy félszívvel zazent gyakorolna.

Miért kell csoportban gyakorolni a zazent?

Nem szükséges csoportban gyakorolni. A csoportos gyakorlás egy lehetőség, csakúgy, mint az egyéni gyakorlás.Mindkettőben találhatsz előnyöket és hátrányokat, tudatállapotodtól függően. Mindazonáltal a csoportos gyakorlásnak különleges ereje és hangulata van, döntsd el magad, hogy szükséged van-e rá.

Milyen zen irányzatot követtek?

Rinzai. Gyakorlásunk külsőségekben szegény, lényege: a zazen.

Hogyan léphetek kapcsolatba veletek, ha zazent szeretnék gyakorolni, vagy ha további kérdéseket szeretnék feltenni?

A megadott telefonszámokon elérhetőek vagyunk. Egy rövid személyes elbeszélgetés során válaszolunk a kérdésekre és egyeztetjük a gyakorlás pontos idejét és helyét.

ZAZEN
tel: +36 - 30 / 466 28 71

hétfő - péntek
reggel 7.30 – 8.30
egész nap
este 18.00 – 19.30

kedd - szerda - csütörtök
reggel 7.00 - 8.30
este 18.00 - 19.30

Gyakorlás
A ZENRŐL

A magyarországi zendo története

A zenről