Dai E Zenji fogadalma a felébredésre

A Zen legalapvetőbb tétele, hogy az én és a Buddha (Megvilágosodott) Egy. Buddha tudata (a megvilágosodott tudat) a mi tudatunk. Mindannyian megvilágosodott (Buddha) tudattal eszünk, iszunk, alszunk, dolgozunk. A szútrákat egyszerűen csak egész tudattal kántáljuk, mondjuk csak a mondás kedvéért. Így, s ekképpen a  hallás, a kimondás, a hang mind eggyé válik, és belépünk a mély szamádhiba. Azáltal, hogy így mondjuk a szútrákat, megvalósul a mindenek közti mély kapcsolat, a tudat átfogja az univerzumot, külső és belső eggyé válik.

 

DAI E ZENJI FOGADALMA
A FELÉBREDÉSRE

Azért imádkozunk most, hogy szilárd elhatározással teljesen a Megvilágosodott (Buddha) útjának szentelhessük magunkat, és ne csüggedjünk, még ha az út hosszúnak tűnik is. Egész testünk váljék tisztává és könnyűvé, testünk és szellemünk legyen erős, kitartó és egészséges; űzzünk el magunktól minden kétséget és zaklatottságot; kerüljön el bennünket minden csapás, balsors, káros befolyás és akadály; keressük az igazságot önmagunkban, hogy mindig a helyes úton járjunk; távozzon tőlünk minden gondolat, hogy elérjük a legteljesebb bölcsességet és a közvetlen megvilágosodást a Nagy Igazságban. Ily módon megkapjuk a megvilágosodottak (buddhák) mély bölcsességének átadását segítve ezáltal minden érző lény megszabadulását, akit még a szü-letés és a halál örvénye forgat. Így fejezzük ki hálánkat minden megvilágosodott (buddha) és pátriárka irgalmáért.
Imádkozzunk, hogy súlyos betegség ne gyötörjön bennünket, és kerüljön a szenvedés, ha távozni kell; hogy hét napra előre tudjuk, ha közelít a perc, és tudatunkat időben lecsendesítve adhassuk fel a testet.
Hogy semmi se kössön az utolsó pillanatban, amikor visszatérünk a születés és halál nélküli Eredeti, Igaz, Tiszta Tudatunkhoz. Hogy eggyé válva ismét a világegyetemmel, a megvilágosodottak (buddhák) nagy bölcsességében minden lény valódi természetében ölthessünk testet, és a megvilágosodottak (buddhák) nagy bölcsességével felébresszük minden lényben az eredeti megvilágosodott-tudatot. (buddha-tudatot)
Felajánljuk ezt a tíz égtáj,
a múlt, jelen és jövő
minden Megvilágosodottjának (budd-hájának), bódhiszattva-mahászattvá-jának és
a nagy észt meghaladó bölcsességnek.

ZAZEN
tel: +36 - 30 / 466 28 71

hétfő - péntek
reggel 7.30 – 8.30
egész nap
este 18.00 – 19.30

kedd - szerda - csütörtök
reggel 7.00 - 8.30
este 18.00 - 19.30

Gyakorlás
SZUTRÁK

A négy fogadalom

Hakuin zenji zazen dala

Szív szutra