A zazen kezdetét és végét jelző csengő

A zazen kezdetét és végét jelző nyeles csengő, magas hangokra hangolva, ami annyit tesz, hogy a korona és a homlokcsakra rezgésével harmonizál, azt nyitja meg. Így mikor a zazen kezdetén a csengő megszólal, akkor hangjával már megnyitja és ezáltal létrehozza a gyakorláshoz szükséges állapotot.

A zazen kezdetét a Sogenji tradícióinak megfelelően a fa ütése utáni 4 csengő jelzi, a befejezését pedig 1 csengő, és 2 faütés.

A meditációt jelző csengőt használják még a sesshineken a délutáni friisítő séta során is, a sétasort vezető felelős időről időre megüti a csengőt, ezzel jelezve, hogy merre kell menni, illetve fordulni.

Ezenkívül használják még a nyeles csengőt az étkezőbe történt vonulás alaklmával, az étkezés során a különböző tevékenységek, leülés, tálkamosás, stb. kezdetének jelzésére.

Mivel a zazen gyakorlás során a formalitásoknak igen nagy szerepe van abban, hogy a tudatot visszahozzák a jelenbe, a csengő ezen tevékenységek, a formalitások jelzése miatt rendkívül fontos szerepet kap.

A meditáció kezdetekor a Sogenji kolostor vonalán  a taku (ütőfa) ütése után négy ütés jelzi a meditáció kezdetét, a végét pedig egy csengőütés és két taku ütés. Mindkét eszköz a taku és a csengő is igen erős hangot ad, a csengő a magas hangja miatt szinte a kolostor egész területénhallható, így mindenki tudja, azok is, akik épp nem vesznek részt a meditációban, mert pl. a konyhán dolgoznak, hogy mikor indul és végződik a gyakorlás.

 

ZAZEN
tel: +36 - 30 / 466 28 71

hétfő - péntek
reggel 7.30 – 8.30
egész nap
este 18.00 – 19.30

kedd - szerda - csütörtök
reggel 7.00 - 8.30
este 18.00 - 19.30

Gyakorlás
KELLÉKEK

Zafu és alátét

Zafu azaz ülőpárna, és alátét

A zabuton, azaz az alátét

A leborulást jelző csengő