Fahal (fabéka) és ütő

A fából készült üreges béka, vagy hal formájúra faragott hangszert a szutrák recitálásánál használják. a fahal (béka) ütése segíti a ritmust tartnai, így a közös, hangos recitálás ritmusa egységessé válik és segíti az energiát koncentrálni.

A szutrák recitálésa légző és koncentrációs gyakorlatként is felfogható, és a szutráknak nem utolsó sorban energtikai szerepük is van. A recitáció belső és külső tisztulással jár, az ritmus tartása az energia fokozása miatt szükséges, ami szó szerint érzékelhetővé válik a tudat tisztulása során. A gyakorló egyre intenzívebben érzi a térben megjelenő energiát, ami a koncentrációt is segíti, de a hajnali kelés után felébredni is segít.

A fahal (béka) ütése külön, felelősségteljes  funkció egy tradícionális kolostorban, különösképpen azoknál a szutráknál, amelyeket többször, akár 33-szor mondank el, és ahol az ütem egyre gyorsul.

A reggeli szutrák erőssége miatt, amely jelentkezik mind a hangerőben, mind pedig az energiában a kolostorokat igyekeznek a város szélére, illetve lakott helytől távol alapítani, hogy a legkevésbé zavarják a környéken élőket. Persze  a kolostorok akárcsak az európai tradícióban, az elmélyülést szolgálják, így ezért is helyezkednek el többnyire a települések szélén, vagy amennyire lehet, a lakott településektől távol.

ZAZEN
tel: +36 - 30 / 466 28 71

hétfő - péntek
reggel 7.30 – 8.30
egész nap
este 18.00 – 19.30

kedd - szerda - csütörtök
reggel 7.00 - 8.30
este 18.00 - 19.30

Gyakorlás
KELLÉKEK

Zafu és alátét

Zafu azaz ülőpárna, és alátét

A zabuton, azaz az alátét

A zazen kezdetét és végét jelző csengő

A leborulást jelző csengő