A zen meditációt segítő gyakorlatok

 

kör_1_200x200A zen meditációt segítő gyakorlatok
Felkészítenek  a meditációra, segítenek, megalapozzák azt.
A hétköznapi életben segítenek tisztán tartani a tudatunkat, segítenek a tudatos jelenlétben.

 

Tradicionális szövegek mondása – Szútragyakorlatok

Tradicionális szövegek mondása – Szútrázás
A zen legalapvetőbb tétele, hogy az én és a Megvilágosodott Egy. A mi tudatunk megvilágosodott tudat (Buddha tudat). Mindannyian Megvilágosodott tudattal eszünk, iszunk, alszunk, dolgozunk. A szútrákat egyszerűen csak egész tudattal kántáljuk, mondjuk csak a mondás kedvéért. Így, s ekképpen a  hallás, a kimondás, a hang mind eggyé válik, és belépünk a mély szamádhiba, elmélyülésbe. Azáltal, hogy így mondjuk a szútrákat, ebben az elmélyülésben megvalósul a mindenek közti mély kapcsolat, a tudat átfogja az univerzumot, külső és belső eggyé válik.
A szútráknak erős energetikája van, amelyek tisztítják a tudatot, lehetővé teszik, hogy a meditáció közben ne bukkanjanak fel zavaró gondolatok.
Épp az energetikai hatás miatt alkalmasak tértől és időtől független hatások létrehozására, akárcsak más hagyományokban az imák.
Hetente 1x zendóban

Tér-idő szútrák
ennek a gyakorlatnak csak az ideje közös, a tere, ahol történik, az nem.
Előre meghirdetett, meghatározott időpontban történnek,  azonban a gyakorlók nem közös térben (zendóban) szútráznak, hanem mindenki otthon, vagy épp ott, ahol van.
meghirdetett időpontokban

Felajánlás szútrák
A felajánlás szútrák elmondása történhet otthon vagy a zendóban, előzetesen meghirdetett alkalmakkor, közösen, vagy egyedül is. Ezek különleges alkalmak, a szútra mondása valamilyen irányultsággal történik.
Mindenki kérhet szútramondást rokonáért, ismerősért, ismeretlenért – a felajánlás szútrák esetében felajánlást elfogadunk.

Mantragyakorlat
A zen gyakorlatában nem használunk mantrákat, és mint ahogy azt később jelezzük, a dharánik (hosszú versmantrák) is később kerültek be  a zen gyakorlatába.
A mantrák  hangjai mély szamádhiban jelennek meg a már Eredeti, Tiszta Tudatukat megvalósítottak meditációja közben. Amikor a tudat ráhangolódik képes lesz ezeknek a hangoknak az érzékelésére. Az ilyen tudatállapotban hallható hangok nem tartoznak egyetlen nyelvhez, valláshoz, vagy hagyományhoz sem. Ezek-nek a forrásból kiemelkedő hangsoroknak nincs konkrét jelentésük csak rezgésük, és lényegi jellegükből adódóan számtalan jelentést hordozhatnak, és épp emiatt egyetlen nyelve sem fordíthatók le maradéktalanul, aképpen, mint ahogy egy zeneművet sem tudunk szavakra lefordítani.  A mantrák hangjai, hangsorai a belső csend középpontja, a forrás felé vezetik a tudatot a benne rejlő csendig. Ez az állapot a “hangtalan hang.”
A mantráknak a szútrákhoz hasonlóan erős energetikája van, amelyek tisztítják a tudatot, lehetővé teszik, hogy a meditáció közben ne bukkanjanak fel zavaró gondolatok, és épp az energetikai hatás miatt a szútrákhoz hasonlóan alkalmasak tértől és időtől független hatások létrehozására, akárcsak más hagyományokban az imák.
A mantrák gyakorlata az előkészítő gyakorlatok közé tartozik, napi szinten kell mondani őket, tisztítják a tudatot, előkészítenek a szamádhira.
A dharánik hosszú versmantrák, amely intellektualitáson túli mély jelentéssel bírnak, energiával töltik fel azt, aki recitálja, intellektuális értelmezésük nincs, hozzávetőleges fordítások, értelmezések esetleg lehetségesek, de ezek semmiképp sem fejezhetik ki a teljes jelentést.. A dharánik mondása, recitálása eredetileg a Shingon irányzat gyakorlata volt, amely a Szung dinasztia idején épült be a kínai zenbe, és amely gyakorlatot aztán japán zen mesterek hoztak Kínából Japánba. Eredetileg szanszkrit nyelvű, több ezer éves szövegek.

Ezenkívül, mindenki kérhet szútramondást, mantramondást rokonáért, ismerősért, ismeretlenért – a  mantrák esetében felajánlást elfogadunk.
A mantragyakorlat egyéni gyakorlat.
Alkalomszerűen, meghirdetett időpontokban közös gyakorlat.

Leborulás
A leborulás elősegíti a tudat tisztulását, tisztítja az energiapályákat, megmozgatja az izmokat. Az egyik legjobb kiegészítő gyakorlat. Mivel minden szinten tisztít, segíti a meditációt is.

Fogadalmak
A fogadalmakkal megerősítjük az irányultságainkat, megszabadulhatunk káros szokásainktól.
A fogadalmak lehetnek percektől évekig tartó fogadalmak.
A fogadalomgyakorlat lehet vezetett, illetve önmagunk által vezetett gyakorlat.
 
Légzésgyakorlatok
A zen meditáció alapja a légzés, így nagyon jó alapozási lehetőséget biztosítunk a rendszeres légzésgyakorlatainkkal, melyeket légzésterapauta tanít meg, valamint vannak rendszeres összejövetelek is, kizárólag légzésgyakorlatokra építve.
A légzésgyakorlatok természetesen végezhetők a zen gyakorlásával párhuzamosan is.
Meghirdetett időpontokban

Jóga

A zen meditáció szintén hasznos és kiegészítő gyakorlata a jóga, a Onedropzendoban kétféle jógagyakorlat is folytatható, tibeti rendszerű Kum-Nye jóga illettve tantra jóga.

 Tantra jóga

hétfő és péntek

15.15 – 17-15

Kum-Nye jóga

szerda

16.00 – 17.30

 

Zen meditáció – a zen meditáció eredményei
A zen meditáció gyakorlása
Zen: Érdekeken felülemelkedett cselekvés
A zen meditációt segítő gyakorlatok
Kulturális tevékenységek
Szociális tevékenységek
Gyerekprogramok
Ökoprogramok

A zenről bővebben itt

 

pecset

ZAZEN
tel: +36 - 30 / 466 28 71

hétfő - péntek
reggel 7.30 – 8.30
egész nap
este 18.00 – 19.30

kedd - szerda - csütörtök
reggel 7.00 - 8.30
este 18.00 - 19.30

Gyakorlás